Wg naukowców, lepiej zdrowo magazynować niż rozkładać

2 listopada 2017, 14:25

Naukowcy zbadali otyłych ludzi, by stwierdzić, czemu u niektórych rozwija się insulinooporność, a u innych nie. Paradoksalnie kluczem do rozwiązania zagadki wydaje się skuteczniejsze magazynowanie tłuszczu.



"Brązowienie" zbiorników utrudnia dezynfekcję wody przez słoneczny ultrafiolet

2 listopada 2017, 13:07

Przez zmianę klimatu zwiększa się spływ związków organicznych. Zjawisko to może ograniczyć penetrację zabijającego patogeny ultrafioletu w jeziorach, rzekach i morskich wodach przybrzeżnych.


Lipidy bakteryjne przyczyniają się do miażdżycy?

2 listopada 2017, 11:17

Ludzie, którzy jedzą dużo pokarmów będących źródłem tłuszczu, np. masła, nie zawsze zapadają na choroby sercowo-naczyniowe. Naukowcy z Uniwersytetu Connecticut sądzą, że udało im się częściowo wyjaśnić tę zagadkę. Podczas analizy blaszek miażdżycowych pobranych od pacjentów z Hartford Hospital znaleziono bowiem lipidy z sygnaturą nieprzypominającą zwierzęcej. Zamiast tego okazało się, że lipidy pochodzą od pewnej grupy bakterii.


Kto je pikantnie, ten mniej soli i ma niższe ciśnienie

31 października 2017, 14:38

Najnowsze chińskie badanie wykazało, że osoby, które lubią pikantne jedzenie, jedzą mniej soli i mają niższe ciśnienie.


Skupiona wiązka ultradźwięków zmniejsza drżenia u chorych z parkinsonem

31 października 2017, 13:16

Małe pilotażowe badanie wskazuje na skuteczność skupionej wiązki ultradźwięków w leczeniu drżenia w przebiegu choroby Parkinsona.


Marihuana przyczynia się do występienia schizofrenii?

31 października 2017, 10:41

Podczas kongresu Światowego Towarzystwa Psychiatrycznego w Berlinie zaprezentowano wyniki badań sugerujących, że palenie marihuany może wiązać się z ryzykiem wystąpienia schizofrenii. Hannelore Ehrenreich z Insytutu Medycyny Eksperymentalnej im. Maxa Plancka przebadała 1200 osób ze schizofrenią


By jeść mniej, pokarmy powinno się nazywać posiłkami, a nie przekąskami

31 października 2017, 06:22

Kiedy produkty spożywcze reklamuje się jako przekąski, a nie posiłki, ludzie się przejadają.


By pobić rywala, przyspieszają swoje plemniki

30 października 2017, 11:40

By pobić rywali, samce czawyczy (Oncorhynchus tshawytscha) potrafią błyskawicznie dostosować prędkość plemników.


Wspierający jak neandertalczyk

30 października 2017, 10:58

Shanidar 1, neandertalczyk, którego szczątki odkryto w 1957 r. w jaskini Szanidar w Kurdystanie, dożył dzięki pomocy innych słusznego wieku czterdziestu kilku lat. Stało się tak, mimo że w wyniku licznych urazów/chorób (np. utraty przedramienia) oraz głuchoty nie mógł polować czy wystrzegać się drapieżników.


Niezdrowe rozprasza bardziej

27 października 2017, 12:58

Zdjęcia śmieciowego jedzenia rozpraszają 2-krotnie bardziej niż fotografie zdrowych produktów. Badania zespołu z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa potwierdzają więc, że rzeczywiście najlepiej nie robić zakupów, będąc głodnym.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy